136 ~ Ότο Φρις: Μάθημα ελευθερίας και αξιοπρέπειας

* * *
Το ενδιαφέρον για τα Μαθηματικά -τα αληθινά Μαθηματικά, όχι την Αριθμητική- μου το καλλιέργησε ο πατέρας μου. Όταν ήμουν δέκα ετών, μου μίλησε για καρτεσιανές συντεταγμένες: σχεδίασε δύο ευθείες γραμμές σε ορθή γωνία πάνω σ' ένα κομμάτι χαρτί, και μου είπε πώς να αποδίδω δύο αριθμούς (συντεταγμένες) σε κάθε σημείο, ονομάζοντας την απόσταση από την κατακόρυφη γραμμή x και την απόσταση από την οριζόντια γραμμή y. Τότε, οποιαδήποτε εξίσωση που συνδέει τα x και y αντιπροσωπεύει ένα ολόκληρο σύνολο σημείων, μια καμπύλη στην πραγματικότητα. Την επόμενη μέρα τού πήγα την εξίσωση του κύκλου: χ2+y2=r2. (Παραδέχομαι πως μου πήρε τρεις εβδομάδες να κατανοήσω τις εξισώσεις μιας ευθείας γραμμής.)
Όταν ήμουν δώδεκα περίπου ετών με εισήγαγε στην Τριγωνομετρία. Ακόμη έχω μπροστά μου το έκπληκτο πρόσωπο του, που, όταν μου όρισε το ημίτονο και το συνημίτονο κι έγραψε (περιμένοντας να με καταπλήξει) την εξίσωση ημ2x+συν2x=1, του είπα: «μα καλά, αυτό είναι προφανές.» Αναφέρω τη μικρή αυτή ιστορία, όχι για καυχηθώ, αλλά για να τονίσω το ιδιαίτερο χάρισμα μου, την ταχύτητα κατανόησης. Δεν πιστεύω ότι το μυαλό μου είναι εξαιρετικό, διέθετα όμως την ικανότητα να αντιλαμβάνομαι γρήγορα τις λογικές συνδέσεις και να προχωρώ στο επόμενο βήμα, συχνά πιο μπροστά από τους άλλους.
* * *

Κατά τη διάρκεια των πιο κουραστικών μαθημάτων έπαιζα σκάκι κάτω από το θρανίο με τον Χανς Μπλάσκοπφ, το αγόρι που καθόταν δίπλα μου. Σημειώναμε τις κινήσεις των πιονιών σ' ένα κομμάτι χαρτί που με τα σβησίματα και τα μουτζουρώματα γρήγορα γινόταν χάλια. Μια φορά, καθώς σκεφτόμουν την επόμενή μου κίνηση και κτυπούσα ελαφρά το υπόλειμμα ενός μολυβιού που κρατούσα ανάμεσα στα δόντια μου, αυτό γλίστρησε ξαφνικά στο στόμα μου και πέρασε στον οισοφάγο, πριν προλάβω ν'αντιδράσω. Ο Χανς, ατάραχος, όπως πάντα, μου πρόσφερε απλώς το δικό του μολύβι. Η μητέρα μου αναστατώθηκε πολύ και με πήγε στον γιατρό, ο οποίος συνέστησε δίαιτα με λάχανο τουρσί και πατάτες πουρέ για να ευκολυνθεί το μολύβι στην ελικοειδή διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει για να ξαναεμφανιστεί τελικώς ύστερα από μερικές ημέρες, σχισμένο κατά μήκος έχοντας προφανώς μαυρίσει το εσωτερικό μου.
Το περιστατικό αυτό το θυμάμαι κυρίως, γιατί εξαιτίας του παραλίγο να χάσω την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια διάλεξη του Άλμπερτ Αϊνστάιν• δυσκολεύτηκα πολύ να πείσω τη μητέρα μου ότι το μολύβι δεν θα εμφανιζόταν εκείνο το βράδυ. Η διάλεξη δόθηκε σε μια πολύ μεγάλη αίθουσα και δεν κατάφερα ούτε να δω ούτε να ακούσω καλά τον Αϊνστάιν• παρ' όλα αυτά ήταν ένα μεγάλο γεγονός για μένα. Λίγο μετά συνάντησα ένα αγόρι με παρόμοια ενδιαφέροντα και μαζί μελετήσαμε με μεγάλη προσοχή την πιο εκλαϊκευτική παρουσίαση της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Έχω πλέον ξεχάσει τ' όνομα του και δεν ξέρω τι απέγινε.

* * *
Ενώ βρισκόμουν σε καλοκαιρινές διακοπές μαζί με τους περήφανους γονείς μου στη Σουηδία, έλαβα ένα γράμμα από τον Σερ Λόρενς Μπραγκ. Ήθελε να με προτείνει για μια θέση καθηγητή στο Κολέγιο Trinity και μου ζήτησε βιογραφικό σημείωμα. Στην "πνευματώδη" απάντησή μου ανέφερα ως ένα από τα επιτεύγματα μου "την κατασκευή διαφόρων τμημάτων για το κύκλοτρο στην Κοπεγχάγη, το οποίο αργότερα έπρεπε να αντικατασταθεί με μεγάλο κόστος" και ως κύριο χόμπι μου "να λιάζομαι και να μην κάνω τίποτα". Αρκετά αργότερα έμαθα ότι αντίγραφα από εκείνο το γράμμα, που είχε κυκλοφορήσει ο Μπραγκ στους άλλους καθηγητές, με είχαν βοηθήσει να εκλεγώ.
Η κολεγιακή ζωή μού ταίριαζε όμορφα: η συντροφιά ανθρώπων που ήταν σωστά ενημερωμένοι και μπορούσαν να εκφραστούν με σαφήνεια, ένα ευρύχωρο διαμέρισμα με θέα σ' ένα μεγάλο προαύλιο δίπλα στη βιβλιοθήκη Βρεν και όλες μου οι ανάγκες να ικανοποιούνται.
* * *

Το περιστατικό αυτό το πληροφορήθηκα όταν τηλεφώνησε η μητέρα μου από τη Βιέννη και φώναζε απελπισμένη πως τον πατέρα μου τον είχαν συλλάβει τα Ες Ες (S.S. από το "Schutzstaffel", τους μελανοχίτωνες του Χίμλερ). Οι επόμενοι δύο μήνες έχουν παραμείνει σαν εφιάλτης στη μνήμη. [....] Όταν έφθασε στη Σουηδία με τη μητέρα μου δεν έδειχνε και πολύ αλλαγμένος, μόνο λίγο πιο αδύνατος. Για δύο περίπου βδομάδες ήταν απασχολημένος μπροστά στη γραφομηχανή. Διάβασα μερικά από εκείνα που έγραψε σχετικά με τις εμπειρίες του, αρκετά ανατριχιαστικές ιστορίες σε ορισμένα σημεία. Όταν τελείωσε μου είπε ότι όλα βρίσκονταν σ' έναν φάκελο (τον οποίο είχε σφραγίσει) και ότι δεν θα ξαναμιλούσε ποτέ για το στρατόπεδο συγκέντρωσης. Και ποτέ δεν το έκανε.
Η μητέρα μου λίγο μετά την άφιξη της στη Στοκχόλμη έπαθε ένα ατύχημα, τη χτύπησε ένα παιδί με το τρίκυκλο του.

Όταν της είπα μια μέρα ότι θα παντρευόμουν, έκλαψε γιατί έχανε τον μοναδικό της γιο• έδειχνε συγχυσμένη και παρόλο που τη διαβεβαίωσα πως, αντίθετα μάλιστα, κέρδιζε μια κόρη, δεν πείστηκε• ωστόσο συμπάθησε τη γυναίκα μου και αναπτύχθηκαν τρυφερά αισθήματα ανάμεσα τους.
* * *

Otto Robert Frisch (1904–1979)

* αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό βιβλίο
του Otto Frisch Τα λίγα που θυμάμαι
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μεργιά
Εκδόσεις: Δίαυλος, 1996
* φωτογραφίες: npg.org.uk (National Portrait Gallery),
aip.org, what-when-how.com, sciencephoto.com,
losalamoshistory.ksxsecure.com, lanl.gov
του Otto Frisch Τα λίγα που θυμάμαι
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Μεργιά
Εκδόσεις: Δίαυλος, 1996
* φωτογραφίες: npg.org.uk (National Portrait Gallery),
aip.org, what-when-how.com, sciencephoto.com,
losalamoshistory.ksxsecure.com, lanl.gov
Ετικέτες ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΞΕΝΟΙ, ΞΕΝΟΙ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα