29 Δεκ 2012

143 ~ Κώστας Αξελός: η έλλειψη οράματος, ήταν κάτι που με πονούσε αφάνταστα

Image and video hosting by TinyPic
Γεννήθηκα σε μια μεγαλοαστική οικογένεια, γνώρισα την οικογενειακή θαλπωρή και μαζί και την οικογενειακή ασφυξία. Από παιδί ήταν κάτι που με έσπρωχνε πέρα από την οικογένεια, πέρα από τον τόπο. Ποιο είναι το πολύτιμο στοιχείο της παιδικής ηλικίας: το πολύτιμο στοιχείο της παιδικής ηλικίας θα 'λεγα αυτή η θαλπωρή, για τα παιδιά που μπόρεσαν βέβαια να την γνωρίσουν – εκατομμύρια παιδιά δεν την γνωρίζουν – αλλά και ο κλοιός μέσα στον οποίον κλείνει τον νέον άνθρωπο, το παιδί, και τον σπρώχνει στην εφηβεία.

Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι δύο πράγματα το πιο πολύ: τη σχέση μου με τον αδελφό τού πατέρα μου, τον ζωγράφο Μιχαήλ Αξελό, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του και την ξαδέλφη μου, την Άννα Αξελού, τόσο συχνά με φιλοξένησαν σπίτι τους, την εποχή που διωκόμενος δεν είχα πού να σταθώ, και τη ζωή στο Φάληρο κοντά στην οικογένεια της μητέρας μου, στη γιαγιά μου που είχε κι ένα εκκλησάκι στο κτήμα της.

Η παιδική ζωή έγινε γρήγορα εφηβική, θα 'λεγα ότι η παιδική ανησυχία την έσπρωχνε να γίνει εφηβική, αλλά και στην εφηβεία η μεγαλοαστική τάξη που με περιέβαλλε, και η μικροαστική ηθική που κυριαρχούσε γύρω σε όλο τον τόπο – εννοώ την Ελλάδα –, ο ασφυκτικός κλοιός της νεότερης Ελλάδας, η έλλειψη οράματος, ήταν κάτι που με πονούσε αφάνταστα. Γι αυτό στράφηκα στην εφηβεία μ’ έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό προς την Αντίσταση. Στην Αντίσταση δεν με ενδιέφερε τόσο, θα 'λεγα δεν με ενδιέφερε το εθνικιστικό, σωβινιστικό της κήρυγμα. Μ’ ενδιέφερε το μαρξιστικό κίνημα, το όραμα μιας άλλης πολιτείας, μιας πολιτείας που δε μένεις με μια θεωρητική σκέψη, και με μια φωτισμένη πολιτική θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορική μοίρα των ανθρώπων πανανθρώπινα, και να δημιουργήσει ένα καινούργιο στυλ ζωής. Ο ενθουσιασμός αυτός των πρώτων χρόνων της Αντίστασης, των δύο-τριών πρώτων χρόνων, περιείχε σύγχρονα αφάνταστα πλήγματα, γιατί μέσα από την Αντίσταση, μέσα απ' την κυριαρχία της Αντίστασης απ' το Κομμουνιστικό Κόμμα, που αυτό και εμψύχωνε και σύγχρονα έσφαζε την Αντίσταση, είδα τι σημαίνει ο περιορισμός του ανθρώπινου οράματος από κυρίαρχα κόμματα με κυρίαρχες ιδεολογίες, με μια προεκτεινόμενη μικροαστική ηθική, με πράξεις βίας όχι μόνο προς τους αντιπάλους αλλά και τους οπαδούς. Δεν ήταν τόσο οι πράξεις βίας που με ξένιζαν, όσο το τυφλό της βίας, και ιδιαίτερα στο Δεκέμβριο μού κόστισε πολύ η σχιζοφρενική καθοδήγηση του Δεκέμβρη. από την ηγεσία. και η απόκρυψη του γεγονότος, η εγκληματική απόκρυψη του γεγονότος, ότι η Ελλάδα είχε ήδη δοθεί σαν σφαίρα επιρροής στους αγγλοαμερικάνους. Έτσι, παρ' όλο που η Αντίσταση και το κομμουνιστικό κίνημα εμψύχωσαν την εφηβεία μου σύγχρονα, με έκαναν να θέλω να βλέπω πιο μακριά - αυτό που έκανα πάντα από παιδί.

Θυμάμαι νέος – θα 'πρεπε να 'μουνα τότε δεκαπέντε χρονών ίσως, με είχε πάρει η μητέρα μου στο Εθνικό Θέατρο, σε ένα έργο ενός συγγραφέα με αρκετό ταλέντο, αν και όχι μεγαλοφυή, ένα έργο του Ο’ Νηλ, που λεγότανε Πέρα από τον ορίζοντα. Δεν θυμάμαι βέβαια την πλοκή του έργου – δεν το διάβασα από τότε – αλλά ήτανε μια μικρή οικογένεια σ’ ένα κτήμα και ήταν ένας από τους γιους που έβλεπε διαρκώς πέρα από τον ορίζοντα. Αυτό το πέρα απ' τον κλειστό ασφυκτικό ορίζοντα της μεγαλοαστικής Ελλάδας, της μικροαστικής Ελλάδας, του κομμουνιστικού κινήματος, αυτή η τριπλή ασφυξία, μ’ έκαναν να θέλω να φύγω, όχι από πόθο φυγής αλλά για να ζήσω μ’ έναν άλλο τρόπο ένα όραμα που 'χε πάψει να είναι δογματικά μαρξιστικό, που 'χε πάψει να θέλει να ενσωματωθεί σ' ένα χώρο κι ένα χρόνο συγκεκριμένο, κάτω από την καθοδήγηση ενός κομμουνιστικού κόμματος, μια κίνηση προς τον κόσμο, όχι προς τα έξω, όχι προς την Ευρώπη, αλλά προς τον κόσμο. Τότε, σε ηλικία είκοσι περίπου χρονών, άρχισα να ξανακαταλαβαίνω πράγματα που 'χα καταλάβει στα δεκατέσσερά μου χρόνια, και που είχα ξεχάσει εν τω μεταξύ: ότι η σκέψη, η δημιουργική σκέψη, η ποιητική σκέψη, ο Ηράκλειτος, ο Χέγκελ, ο Νίτσε, το νεανικό έργο του Μαρξ, ο Φρόυντ, ανοίγουν τα μάτια ενός ανθρώπου, και λέγοντας ανοίγουν τα μάτια εννοώ και τον ψυχισμό του, γιατί δεν σκέφτεται κανείς μόνο με το κεφάλι, για να επιτελέσω ένα έργο φιλοσοφικό που βασικά με ενδιέφερε. Και έτσι διωγμένος απ' το Κομμουνιστικό Κόμμα, διωγμένος από την επίσημη δεξιά κυβέρνηση, έφυγα για το Παρίσι θέλοντας εκεί να αρχίσω να μπορώ να ξετυλίγω μια καθαυτό φιλοσοφική δουλειά – τότε την ονόμαζα φιλοσοφική, τώρα την ονομάζω, πιο σεμνά, στοχαστική -, που επεξεργάζομαι τώρα και τριανταπέντε χρόνια.

Στην Αθήνα είχα αρχίσει μόνον να σπουδάζω Νομικά, δηλαδή απλώς γράφτηκα στη Νομική Σχολή, και η αντιστασιακή, και μετά συνομωτική, δράση έθεσε ένα τέλος στις αρχινισμένες σπουδές και βασικά διάβαζα για τον εαυτό μου, δηλαδή για τον κόσμο. Μετά, άμα έφθασα στο Παρίσι, γράφτηκα κανονικά στη Sorbonne σπούδασα φιλοσοφία και έκανα τις δύο διδακτορικές μου διατριβές: τη μία για τον Ηράκλειτο, και την άλλη για τον Μαρξ. Φθάνοντας στο Παρίσι, θα 'λεγα μετά την απογοήτευση της οικογενειακής ζωής, μετά την απογοήτευση της εφηβικής αντιστασιακής ζωής, υπήρξε η απογοήτευση του παρισινού πανεπιστημίου της Sorbonne. Κυριαρχούσε μια σχολικότητα, μια πανεπιστημιακότητα, ένας ακαδημαϊσμός, που δεν άφηναν να εκδηλωθεί μια βασική σκέψη. Κατάλαβα πάλι κάτι που είχα αρχίσει να καταλαβαίνω στα δεκατέσσερά μου χρόνια διαβάζοντας Νίτσε: ότι οι μεγάλες σκέψεις είναι κάτι το πάρα πολύ σπάνιο και δεν τρέχουνε ούτε στους δρόμους, ούτε βρίσκονται οργανωμένες από τα κόμματα, ούτε κυριαρχούν στα πανεπιστήμια. Η μετριότητα είναι φαίνεται το πεπρωμένο της μέσης ανθρώπινης διάνοιας. Ο Μάιος του ’68 μού θύμισε ορισμένα στοιχεία της Αντίστασης με τον ενθουσιασμό του, με την αμφισβήτηση, αλλά η αμφισβήτηση ήτανε μερική: τα παιδιά ήθελαν πολύ μερικά αιτήματα, δεν είχανε ολική θέα του όλου θέματος, και επιπλέον δεν φαινόντουσαν να ενδιαφέρονται να κινούνται από μια συνθετική ολική σκέψη, μια ριζική σκέψη, μια σκέψη συνδεμένη με μια ποίηση, και ακόμα περισσότερο από τη γραφτή ή την προφορική ποίηση, με την ποιητικότητα του ίδιου του κόσμου. Οι τρεις αυτές ανησυχίες, η παιδική, η εφηβική, η σπουδαστική, δεν είναι απλώς ψυχολογικά - ή θα 'λεγα ακόμα και ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά -, αλλά δείχνουνε πόσο όλοι οι κόσμοι είναι ο κόσμος ο μικρός, είναι οι κόσμοι οι μικροί, και πως σπάνια κατορθώνουμε να υπερβούμε το τείχος του ήχου να ανοιχτούμε στον Κόσμο με κάπα κεφαλαίο. Από τα δεκατέσσερά μου χρόνια με ενδιέφερε όχι η μέση λογοτεχνία, η μέση ποίηση, η μέση πολιτική, η μέση σκέψη, αλλά οι κορυφές έστω αν και αυτές δεν μπορεί να τις ζει κανείς καθημερινά στη ζωή του και δημιουργούνε μια επώδυνη σχέση με αυτό που λέμε ζωή.
Κώστας Αξελός (1924-2010)

Image and video hosting by TinyPic

* τo αυτοβιογραφικό κείμενο προέρχεται από απομαγνητοφώνηση
της συνέντευξης που έδωσε ο Κώστας Αξελός για την
εκπομπή της ΕΤ1 Παρασκήνιο (παραγωγή: 1983)

* οι φωτογραφίες είναι από την ίδια εκπομπή.


Links:
- Το Βήμα, 21/7/1996: Κώστας Αξελός, από τον Νίκο Μπακουνάκη
- Ελευθεροτυπία, 8/2/2010: Αποχαιρετισμός στον Κώστα Αξελό
- haef.gr: Κώστας Αξελός, 1924-2010, από τη Βιβλιοθήκη
Κολλεγίου Αθηνών-Κολλεγίου Ψυχικού

Ετικέτες , ,

4 σχόλια:

Anonymous Χρήστος :

Good guess :-)

Καλή Χρονιά Κατερίνα! Ε, και για να πάει καλά ο χρόνος να μία πρόταση για το Γράμμα σε χαρτί. Από το σπουδαίο "Ταξίδι με ανοιχτή καρδιά, Τσεβενγκούρ" του Αντρέι Πλατόνοφ από τις εκδόσεις Νέοι Ορίζοντες/Λιβάνη, 1996, σε μετάφραση του Πάνου Σταθόγιαννη.

Αν δεν το έχεις διαβάσει, σπεύσε!

6/1/13 13:12  
Anonymous Χρήστος :

Κοιτούσε τον ουρανό από το παράθυρο του σχολείου κι έβλεπε τα αστέρια πάνω από τη νυχτερινή γαλήνη. Τόση σιωπή βασίλευε εκεί όση και σε μια στέπα που έχει μόνο ερημιά και δεν έχει αέρα να πάρεις αέρα. Γι’ αυτό και πέφτουν τα αστέρια. Η Σόνια σκεφτόταν το γράμμα-θα καταφέρουν άραγε να της το φέρουν άθικτο μέσα από τόσα χωράφια; Το γάμμα είχε γίνει κάτι σαν ιδανικό, που τροφοδοτούσε με δύναμη τη ζωή της. Ό,τι και να έκανε η Σόνια πίστευε ότι κάπου ένα γράμμα ψάχνει να τη βρει κι έρχεται όλο πιο κοντά της. Όμως κράτησε μόνο για τον εαυτό της αυτή την ανάγκη για μέλλον και χαρούμενη ελπίδα και με μεγαλύτερη φροντίδα άρχισε να δουλεύει για να μειώσει τη δυστυχία των χωρικών. Ήξερε ότι το γράμμα θα ήταν η ανταμοιβή της για όλα.
Όμως εκείνους τους καιρούς τα γράμματα διαβάζονταν κι από άλλους ανθρώπους. Το γράμμα του Ντβάνοφ προς τον Σουμίλιν το είχαν ανοίξει από το Πετροπαβλόφσκα ακόμη. Πρώτος το διάβασε ο ταχυδρόμος κι ύστερα όλοι του οι γνωστοί που ενδιαφέρονταν για το διάβασμα: οι δάσκαλοι, ο διάκος, η χήρα του μπακάλη, ο γιο του ψάλτη και κάμποσοι άλλοι ακόμη. Τότε οι βιβλιοθήκες ήταν κλειστές, βιβλία δεν πουλιόνταν και οι άνθρωποι των γραμμάτων ήταν δυστυχισμένοι κι αναζητούσαν πνευματική παραμυθία. Γι’ αυτό και το σπίτι του ταχυδρόμου είχε γίνει βιβλιοθήκη. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα γράμματα δεν έφταναν ποτέ στον αποδέκτη τους, τα κρατούσαν εκεί για να τα ξαναδιαβάζουν πολλές φορές και να ευφραίνονται.
Ο ταχυδρόμος κατ’ αρχήν ξεχώριζε τις κρατικές επιστολές – γνώριζαν όλοι εκ των προτέρων το περιεχόμενό τους. Οι αναγνώστες έβρισκαν μεγαλύτερη ικανοποίηση στα γράμματα εκείνων που περνούσαν τράνζιτ από το Πετροπαβλόφσκα – οι άγνωστοι έγραφαν θλιμμένα και με ενδιαφέρον ύφος. Ο ταχυδρόμος σφράγιζε τα διαβασμένα γράμματα και τα έστελνε στον προορισμό τους.
Η Σόνια δεν το γνώριζε αυτό, αλλιώς θα είχε ξεκινήσει με τα πόδια να επισκεφτεί όλα τα επαρχιακά ταχυδρομία.

6/1/13 13:13  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Καλή χρονιά επίσης, Χρήστο! Ό,τι επιθυμείς!

Για την πρότασή σου ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ.

(τo βιβλίο το έβαλα ήδη στην παραγγελία που ετοίμασα το σαββατοκύριακο - ελπίζω να το παραλάβω μέσα στην βδομάδα)

7/1/13 12:44  
Anonymous Χρήστος :

Δεν θα το μετανιώσεις, είμαι (σχεδόν)σίγουρος :-)

(Έφαγα 2 γράμματα στην αντιγραφή. Στην τρίτη γραμμή αντί για γράμμα έγραψα γάμμα. Στην τελευταία γραμμή έγραψα ταχυδρομία αντί για ταχυδρομεία. Ελπίζω να μην μου ξέφυγε άλλο λάθος.)

8/1/13 19:50  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα