24 Νοε 2007

36 ~ Λούλα Αναγνωστάκη: Η δραματουργός του σπιτιού

* Έδώ πάντα καθόμουνα και άναβα το 'να τσιγάρο μετά το άλλο. Από αμηχανία. Πολλές φορές νόμιζα ότι όλα ήταν καπνός. Ήταν σαν να έφτανα σε μια σάλα όπου οι χορευτές δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους, κάνοντας το πιο δύσκολο, και σταματούσαν από αμηχανία γιατί ήξεραν πως ήθελα να καπνίσω. Όμως εγώ ποτέ δεν έφτασα σε καμιά σάλα χορού. Παλιά, στη Θεσσαλονίκη, όταν ξεκίναγα το ταξίδι, βρέθηκα σε σπίτια ποιητών. Οι μουσικές στα πικάπ οδηγούσαν τα πόδια μας στο παρκέ. Άλλοι χειροκροτούσαν. Άλλοι γέλαγαν. Εμείς, με τον Νίκο Αλέξη Ασλάνογλου, χορεύαμε στα λόγια του τραγουδιού. Ήταν υπέροχο. Μέχρι που ακούστηκε ο πυροβολισμός. Απ' την πλατεία. Όλη τη νύχτα ακούγονταν πυροβολισμοί. Και τότε κάποιος είπε: το πάρτι τελείωσε.

* Αν ζούσε η Αγαύη, ο πόνος μου θα ήταν απαλότερος. Στεκόταν απέναντι και με κοιτούσε. Στα μάτια. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί οι γάτες κοιτούν τον άλλο στα μάτια. Γιατί διαλέγουν από όλο το σώμα το πρόσωπο κι από το πρόσωπο τα μάτια. Αυτό ποτέ δεν θα το μάθω. Ήταν η χαρά για όλους μας. Ο Γιώργος τη λάτρευε. Ανέβαινε στα χέρια του. Τον περίμενε. Το ίδιο και τον Θανάση [*]. Και άνθρωπος να ήταν, θα καταλάβαινε λιγότερα από όσα αυτή η γάτα. Πολλές φορές νομίζω πως θα πέσω πάνω της. Γυρίζει στα δωμάτια. Αναζητεί μια συντροφιά. Ένα βλέμμα δειλό πίσω από την πόρτα. Όταν οι πόρτες είναι κλειστές σχηματίζει εικόνες στο κεφάλι της. Τα φαντάζεται όλα. Δεν υπάρχουν γι αυτήν πόρτες κλειστές. Παρελάσεις. Πλατείες με προτομές. Πυροβολισμοί. Βροχή. Δάκρυα. Γιατί τα βλέπει μπροστά της. Η δραματουργός αυτού του σπιτιού είναι η γάτα Αγαύη. Όμως, πάει, έφυγε. Πέθανε. Αφού έζησε, όπως στα παραμύθια. Αιώνια.
Λούλα Αναγνωστάκη

[* ο γιος τους, συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς]


* Το κείμενο είναι από το κεφάλαιο "Η Αθηναϊκή Άνοιξη της Κυρίας
Αναγνωστάκη
" που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο του Γιώργου Χρονά
"Το μονόπρακτο Σεβάς Χανούμ" - εκδ. Οδός Πανός, 2007
* Η φωτογραφία είναι από το culture.ana-mpa.gr


Για την Λούλα Αναγνωστάκη: Art & Theater
(blog 2ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου)

Ετικέτες , ,

4 σχόλια:

Blogger Unknown :

Καλημέρα.
Χαίρομαι ειλικρινά πάρα πολύ που σας βρίσκω.
Όσο για το blog σας...
Τι να πω;
Είναι απλώς υπέροχο.

Συγχαρητήρια.

9/12/07 10:52  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Διατηρώντας κάποιους δεσμούς με "τα" Σέρρας, σας έχω βρει νωρίτερα, κύριε Αθηνάκη.

Είστε μάλιστα η αφορμή που πρότεινα στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την δια νόμου απαγόρευση της αναγραφής, του έτους γέννησης στα βιογραφικά όσων έχουν γεννηθεί μετά το 80.
:-)

10/12/07 20:02  
Blogger Unknown :

τελειο ποστ

συγχαρητηρια και ο shigeru ΘΕΟΣ

7/9/08 17:46  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

shigeru;;;
ντεν καταλαβαίνει... μαζούτ...

16/9/08 18:34  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα