25 Αυγ 2009

80 ~ Γιώγια Σιώκου: Μέρες καλοκαιριού του '95

Καλοκαιριάτικο απομεσήμερο και στην αχλύ των ελαιώνων βάδιζα κάτω από τον πυρωμένο ήλιο με προορισμό το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο Συμπόσιο Ποίησης 1995 παρουσιαζόταν, από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή, το πρώτο μου βιβλίο. Μόλις είχε εκδοθεί Ο εμπαιγμός των ειδώλων, μαζί με τα 70 συλλεκτικά βιβλία, και είχε ήδη προηγηθεί η πρώτη παρουσίασή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο από τον διεθνολόγο Παναγιώτη Καραφωτιά, συγγραφέα και ποιητή, τότε διευθυντή του ΟΗΕ στην Ελλάδα, και τον χαράκτη Γιάννη Γουρζή, τον καλό μου συνάδελφό στην Τράπεζα της Ελλάδος, που το είχε κοσμήσει με τις ξυλογραφίες του. Μ' ένα σακ βουαγιάζ στον ώμο, βάδιζα μεγάλες αποστάσεις, από την εθνική οδό, όπου με άφησε το λεωφορείο, μέχρι το Πανεπιστήμιο. Θυμάμαι τον εαυτό μου ν' αναρωτιέται προς τι τόσες θυσίες, τόση ταλαιπωρία, τόσος πόνος. Απελπισμένη, κλαίγοντας, βάδιζα ολοένα, ολομόναχη, δίχως να γνωρίζω τι ήταν αυτό που μ' έσπρωχνε σ' αυτό το σκοπό, έχοντας στη σκέψη μου τα δυο αγαπημένα μου παιδιά που είχα αφήσει πίσω να τα φροντίζει ο πολυάσχολος σύζυγός μου, ενώ εγώ, η μάνα, τα είχα εγκαταλείψει. Αβάσταχτη ερημιά.

Έκλαιγα, έκλαιγα, μέχρι που έφτασα στα πρώτα σκαλοπάτια του Πανεπιστημίου. Σκούπισα τα δάκρυα και με αποφασιστικό βήμα τ' ανέβηκα και βρέθηκα στο αμφιθέατρο. Κι εκεί ένιωσα ότι κάτι εξαιρετικά σημαντικό είναι για μένα προδιαγεγραμμένο. Τώρα τα πόδια μου έτρεμαν. Σέρνοντας τα βήματά μου πήγα και κάθισα σε μία από τις τελευταίες σειρές. Ένα ρίγος διαπερνούσε όλο μου το κορμί και ιδρώτας αυλάκωνε το πρόσωπό μου...

Όταν το Συμπόσιο τελείωσε, είχα πια συνέλθει και ήμουν εντελώς καλά. Ο Μιχάλης Μερακλής είχε διαβάσει την εισήγησή του για το βιβλίο μου και μαζί πολλά ποιήματά μου. Στη σκέψη μου ήρθαν οι απαγγελίες της Τζένης και του Λυκούργου Καλλέργη από εκείνη την πρώτη παρουσίαση στο Γαλλικό Ινστιτούτο, που είχε αναπάντεχα εξαιρετική επιτυχία. Είχα βιώσει δύο αξέχαστες εμπειρίες και τώρα επέστρεφα στην Αθήνα, ήρεμη κι ευτυχισμένη.

...στο τέλος του ίδιου καλοκαιριού, μου τηλεφώνησε ο εκδότης μου για να μου πει πως είχε φθάσει για μένα ένα γράμμα από την Νέα Υόρκη. Πήγα τρέχοντας, την ίδια μέρα, να το παραλάβω και κρατώντας το κλειστό στα χέρια μου, ερμήνευσα όλη τη ζωή μου δίχως να γνωρίζω τι γράφει. Το γράμμα ήταν από τον Αντώνη Δεκαβάλλε, επίσημο προσκεκλημένο του Συμποσίου, και διαβάζοντάς το συγκινήθηκα τόσο πολύ, που δεν το αποχωριζόμουν ούτε λεπτό, ακόμα και όταν κοιμόμουν. Από τότε, με τον σημαντικό ποιητή, και διακεκριμένο άνθρωπο των γραμμάτων, ξεκινήσαμε να αλληλογραφούμε, μέχρι που χάθηκε. Μου δώρισε τον πρόλογο στο δεύτερο βιβλίο μου, την Αναπαράσταση του Ανέφικτου, ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Γιάννη Ρίτσο*, τον γίγαντα της λογοτεχνίας, που με έπεισε να ασχοληθώ σοβαρά με την ποίηση. Σαν ένδειξη απέραντης ευγνωμοσύνης προς τον Αντώνη Δεκαβάλλε, του αφιέρωσα το τέταρτο βιβλίο μου Σφυρήλατο μετάξι. Ο πρόλογός του είχε γίνει η αιτία να εκδοθεί η Αναπαράσταση του ανέφικτου, όπως μου εξομολογήθηκε ο τότε υπεύθυνος, για τους νέους συγγραφείς, συνεργάτης του εκδοτικού οίκου.

Τον Αντώνη Δεκαβάλλε δεν τον γνώρισα ποτέ από κοντά. Όμως με την αλληλογραφία τόσων ετών, είχα την τύχη να γνωρίσω έναν εξαιρετικά σημαντικό Άνθρωπο που τώρα φέγγει, πάμφωτος, στα βάθη των μεγάλων οριζόντων.
Γιώγια Σιώκου

Περισσότερα:
- Ο Αντώνης Δεκαβάλλες, στα Παρακείμενα
-
Ο Αντώνης Δεκαβάλλες, στο Μετά τιμής
-
Η Γιώγια Σιώκου, στο Γράμμα σε χαρτί
-
Η Γιώγια Σιώκου, στο Μετά τιμής
-
Αρχαία μέλισσα - Ancient bee
- Το προσωπικό site της ποιήτριας

* Στο τελευταίο τεύχος (504 - Ιούλ. 2009) του διμηνιαίου περιοδικού
λόγου και τέχνης "Νέα Σκέψη", και υπό τον τίτλο "Ο πατέρας μου,
ο Γιάννης Ρίτσος
", δημοσιεύεται η συνέντευξη που παραχώρησε
η Έρη Ρίτσου στην Γιώγια Σιώκου, με αφορμή τις τιμητικές εκδηλώσεις
του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΚΕΒΙ, στο πλαίσιο του "Έτους Ρίτσου.

Ετικέτες , ,

2 σχόλια:

Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Τυχερός όποιος γνωρίζει αυθεντικούς αριστερούς!

Αν με ρωτούσε κανείς πώς φαντάζομαι ένα κομμουνιστή, έναν αληθινό αριστερό, θα μου ερχόταν αμέσως στο μυαλό ο Σωτήρης, ο Σιώκος.

Ανιδιοτελής, ανοιχτόκαρδος, αφοσιωμένος, καλλιεργημένος, αγωνιστικός, συμφιλιωτικός, δραστήριος, ειλικρινής, ευγενής, ζεστός, ονειροπόλος. Έβλεπε τους ανθρώπους με αγάπη και έγνοια, από φυσικού του. Δεν ήταν ανταγωνιστικός, δεν πρόβαλε τον εαυτό του, δεν ήθελε να κάνει το δικό του. Θαύμαζε τους δημιουργικούς ανθρώπους και αναδείκνυε τα έργα τους. Σεβόταν τους αγωνιστές και τιμούσε τη μνήμη τους. Ο Ρίτσος κι ο Μπρεχτ, ο Μπελογιάννης κι ο Άρης, ήταν ανάμεσα σ’ αυτούς που ενσάρκωναν τα ιδανικά του και φώτιζαν το δρόμο του.

Ο Σωτήρης ήταν η προσωποποίηση του κοινωνικού ανθρώπου, ένας γνήσιος πολίτης. Είχε ανυπόκριτα μια καλή κουβέντα στα χείλη του, αυθόρμητα και με τρυφερό χιούμορ. Με πήρε λίγες ώρες πριν το αναπάντεχο μοιραίο, για να μου ζητήσει, με τακτ όπως πάντα, να διαχειριστώ ένα θέμα που τον απασχολούσε. Στέλιο μου, γεια σου, οι φίλοι του Στέλιου Καζαντζίδη σε χαιρετούν! Του άρεσαν οι προσφωνήσεις που υποδηλώνουν μια σχέση. Αυτοπαρουσιαζόταν με ευχάριστη διάθεση άλλοτε ως ο «φίλος του Ιορδάνη Τσομίδη», του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και άλλοτε ως ο «φίλος του σιδηρουργού», ενός κοινού μας φίλου της ίδιας πάστας με τον Σωτήρη, της προσφοράς, αθόρυβα και χωρίς ανταλλάγματα υλικά και δοξαστικά.

Η Αριστερά έχασε ένα από τα καλύτερα παιδιά της, η Γιώγια έναν ανεκτίμητο μοναδικό σύντροφο ζωής και εμείς, οι φίλοι του, έναν αδερφό πάνω στον οποίο μπορούσαμε να στηριχτούμε ανεπιφύλαχτα. Ο Σωτήρης δικαιωματικά ήταν ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, αν μη τι άλλο, ήταν ο πιο πολιτισμένος απ' όλους μας!

Στέλιος Ελληνιάδης
11 Μαρτίου 2014

14/3/14 19:12  
Blogger Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. :

Η Αυγή, 6 Μαρτίου 2014:
Πέθανε ο Σωτήρης Σιώκος, υπηρετώντας τον Πολιτισμό έως το τέλος

Αγωνιστής της Αριστεράς και μαχητής για τα θέματα του Πολιτισμού, ο Σωτήρης Σιώκος, συντονιστής του τμήματος Πολιτισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία του πνοή, καθ' οδόν προς τα Τρίκαλα, όπου επρόκειτο να λάβει μέρος σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το βιβλίο.

Παλαιός συνδικαλιστής της Ο.Τ.Ο.Ε. και ενεργό μέλος του κινήματος ειρήνης, ο Σωτήρης Σιώκος έδινε καθημερινά τη μάχη για την υπεράσπιση των αξιών του Πολιτισμού και των ζητημάτων που, ιδιαίτερα στις μέρες μας, απασχολούν τους ανθρώπους της Τέχνης και των Γραμμάτων.

Πάλευε έως το τέλος για τη διατήρηση ζωντανής της συλλογικής μνήμης, για τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς και για έναν πιο δίκαιο, πιο όμορφο κόσμο.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 3μμ, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Βριλησσίων.

*
ΣΥΡΙΖΑ: Συγκλονισμένοι από τον ξαφνικό θάνατο του Σωτήρη

"Συγκλονισμένοι μάθαμε για τον ξαφνικό θάνατο του σ. Σωτήρη Σιώκου" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (Α΄και Β΄ Νομαρχιακές Επιτροπές) και εκφράζει τα "θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος".

*
Ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ματαιώνει την αποψινή εκδήλωση

Μετά το τραγικό συμβάν, ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων ματαιώνει την αποψινή εκδήλωση, "Το βιβλίο της κρίσης". Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

*
Ομάδα Μουσικής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ -
Δεν θα ξεχάσουμε...


"Συγκλονιστήκαμε μαθαίνοντας τον αιφνίδιο θάνατο του αγαπημένου και πολύτιμου συντρόφου μας Σωτήρη Σιώκου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ήθος, την εργατικότητα, την καλοσύνη και την ευγένειά του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Μουσικής του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

*
Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ -
Δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την ειρήνη και το δίκιο


"Ο αιφνίδιος και πρόωρος θάνατος του αγαπημένου μας συντρόφου Σωτήρη Σιώκου, γέμισε με βαθιά θλίψη όλα τα μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου ο σ. Σωτήρης υπήρξε ενεργό μέλος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

"Σε όλη του τη ζωή, τόσο από τις επάλξεις του ταξικού συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος, όσο και από τις επάλξεις της αριστεράς, παλαιότερα του ΚΚΕ και στη συνέχεια του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε τα λόγια του ποιητή:

«αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή

να αγωνίζεσαι για την ειρήνη και το δίκιο»

Η δράση του συντρόφου Σωτήρη Σιώκου υπήρξε πληθωρική και δημιουργική σε πολλούς τομείς του κινήματος. Θήτευσε πάνω από 40 χρόνια στο ελληνικό και το διεθνές κίνημα ειρήνης, το οποίο υπηρέτησε τόσο από τη θέση του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, όσο και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Πανεργατικής Κίνησης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (ΠΑΚΕΑ) και τη συνέχεια του Γ.Γραμματέα της Κίνησης Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΚΕΣΟΕ).

Είχε ιδιαίτερα επιδοθεί στη μελέτη του θέματος «ειρήνη – αφοπλισμός – αντιμιλιταρισμός – ανάπτυξη» και μοχθούσε για την ανάδειξη της σχέσης της ειρήνης με τον πολιτισμό. Είχε πρωτοστατήσει και στα κινήματα διεθνούς αλληλεγγύης με τους αγώνες δεκάδων λαών του κόσμου, από την Κύπρο και την Παλαιστίνη ως την Ν. Αφρική και τη Νικαράγουα.

Συμμετείχε ενεργά και στο αντιρατσιστικό κίνημα της χώρας μας, καθώς και στα διεθνή κινήματα κατά της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.

Ήταν ένας ανοιχτόκαρδος, κεφάτος, διαρκώς μαχόμενος και εξαιρετικά συνεργάσιμος σύντροφος. Στη συντρόφισσα της ζωής του και συντρόφισσα στους αγώνες Γιώγια καθώς και στα παιδιά τους, εκφράζουμε την ολόθερμη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία τους", καταλήγει.

14/3/14 19:23  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα